Kunst‐ en Cultuurbeoefening mogen weer binnen. Muziek‐ en danslessen zijn weer mogelijk. Maar: blijf bij verkoudheidsklachten thuis... Lees meer in de nieuwsbrief van oktober

Mondharmonica

Wie kent Toots Thielemans niet, en de prachtige melodieën, die hij uit zijn chromatische mondharmonica tovert?
Of de blues-riffs uit de popmuziek?

De mondharmonica (ook wel mondorgel genoemd) staat weer volop in de belangstelling.

In de eerste helft van de vorige eeuw genoot dit handige kleine instrument een grote belangstelling. Veel mensen speelden in verenigingsverband een grote diversiteit aan liedjes. Er werd gemusiceerd op de normaal gangbare instrumenten, maar ook op harmonica's met alleen akkoorden en de basharmonica. Maar ook de individuele mondharmonicaspeler haalde veel plezier uit het instrument.

Na een aantal jaren, toen de blues overwaaide vanuit Amerika, begon de harmonica hier in het westen en dus ook in Nederland weer aan populariteit te winnen. Al waren de ensembles nog maar dun gezaaid, de mondharmonica werd meer en meer door de individuele speler bespeeld.

Wat kun je van mondharmonicalessen verwachten?
Het spelen van de verschillende tonen op de harmonica gebeurt door niet alleen te blazen (zoals bij alle blaasinstrumenten) maar ook door te zuigen.

Uiteraard kun je er leuke kinder- en volksliedjes op spelen, maar ook klassiek, jazz en pop.

Het beginnersinstrument staat in C. Hierdoor is men beperkt tot het spelen van melodieën in de toonladder van C. Wanneer men echter redelijk gevorderd is kan men overstappen op een chromatische harmonica, waarop alle halve tonen speelbaar zijn.

Er zijn verschillende soorten harmonica's in vele prijsklassen. Voor een beginnend speler is het aan te raden, te beginnen op een Bluesharp in C. Prijs ca. € 45,00. De chromatische harmonica kost ca. € 150,00 tot € 200.

Wil je meer weten of de mondharmonica eens proberen neem dan contact op via de contactpagina.